Selekcije/Selektori

BOSIFEST 2021

Rođen 2.marta 1958. godine.Studije svetske književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bavi se filmskom kritikom, esejistikom i istraživanjima.Svoje radove objavljivao u više od 40 časopisa, dnevnih novina i periodičnih publikacija.Izvornim radovima zastupljen u dvadesetak filmskih knjiga .Tekstovi o filmu su mu prevedeni na 6 jezika, a bogatu bibliografiju upotpunjuju brojni TV i radio nastupi, predavanja i tribine.Bavljenje azijskim filmom i azijskim kulturama (boravio u 24 azijske zemlje!) u žiži je njegovih interesovanja godinama unazad (s posebnim akcentima na indijskom i japanskom filmu) .

Urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije. Dobitnik nagrade za filmsku kritiku Nebojša Popović za 2020.

 

BOSIFEST 2019, 2020

igor-toholjIgor M. Toholj, rođen 1968. u Beogradu, Jugoslavija, sada Srbija.

Studirao Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradi, diplomirao na FDU.

Dokumentarni i eksperimentalni filmski stvaralac, kritičar i programer.

Za svoje dokumentarne i eksperimentalne filmove, nagrađen je na filmskim festivalima.

Neki su prikazivani na nacionalnoj TV-RTS, takođe i u raznim autorskim i nacionalnim retrospektivama u u zemlji i inostranstvu.

Eksperimentalni film Smrt Metalosaurusa prikazan tokom najveće retrospektive Eksperimentalnog filma Istočne Evrope 1960-90. u Nacionalnoj Galeriji umetnosti Vašington DC, SAD, 2014. i Bruklin Akademiji, Njujork, SAD 2015.

https://www.nga.gov/features/experimental-cinema-in-eastern-europe.html

 • Stipendista Goethe Instituta na programu Berlinale for film experts.
 • Stipendista Italijanskog instituta za kulturu na Universita Dante Alighieri, Reggio Calabria.
 • Osnivač nezavisne filmske produkcije Zero u Beogradu.
 • Objavljuje članke iz estetike, kritike i istorije filma u filmskim časopisima Filaž i web magazinu Camera Lucida. Do sada je priredio desetak izdanja iz oblasti estetike filma.
 • Redovan član Odbora scenarista i reditelja dokumentarnog, kratkog i animiranog filma Akademije Filmske Umetnosti i Nauke – AFUN
 • Koautor i koordinator Međunarodne konferencije Budućnost Evropskog filma u svetlu Rodne ravnopravnosti iz ugla mladih filmskih stvaralaca, podržane od strane Eurimages-a.
 • Redovni član Asocijacije DOK Srbija
 • Suosnivač Umetničke asocijacije Kinetik Kolektiv iz Beograda.
 • Selektor programa Eko Dox i Novi Evropski dokumentarci na FEF Palić
 • Programski direktor Međunarodnog festivala muzičkih dokumentarnih filmova D'N'R - Dok'n'Ritam, Beograd.
 • Umetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOK #.
 • Selektor i moderator programa tokom IPA projekta Filmy, Otvoreni Univerzitet, Subotica.
 • Selektor programa filmskog festivala osoba sa invaliditetom BOSI Fest

BOSIFEST 2017, 2018

Goran Radovanović je rodjen je u Beogradu 1957. Diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. Izmedju 1977. i 1980. boravi u Minhenu kao stipendista Goethe Intsituta gde kao vanredni student pohađa HHF i saradjuje sa autorima Novog nemačkog filma (Reinhard Hauff, Herbert Vesely itd). Po povratku u Beograd bavi se filmskom kritikom ("Vidici", "Filmograf", Treći program Radio Beograda) a od 1984. radi kao scenarista i reditelj igranog i dokumentarnog filma.

Kao gostujući profesor održao niz predavanja na sledećim univerzitetim: New York Tisch School, Texas University, Austin, Penn University, Philadelphia, Columbia College, Chicago, American University, Washington D.C., Cornell University, Ithaca, New York , DFFB (German Film and TV Academy Berlin) itd..

Član je Evropske Filmake Akademije i Udruženja Filmskih umetnika Srbije. Profesor rezije na EICTV, San Antonio de los Banos, Cuba.

Retrospektiva filmova Gorana Radovanovica održana je u Meksiko Sitiju oktobra 2007. Njegovi filmovi prikazani su u zvaničnim programima brojnih svetskih festivala (Mannheim, Moscow, Amsterdam, Torino, Tampere, Cracow, Vancouver, Hamburg, Lisbon, Umea, Bombay, Gyoer, Kosice, Potsdam, Trieste, Osnabruck, Prix Italia, Neubrandeburg, Augsburg , New York, Dallas, North Carolina, Kansas City, Geneva, Oberhausen, Jerusalem, Barcelona, Rhode Island, Rome, Seattle, Austin, Toronto, Kassel, Basel, Milan, Samos, Kyoto, Prague, Bochum, Thessalonica, San Antonio, Frankfurt, Zurich, Prague, Voladero – Mexico, Edmonton, Istanbul, Bratislava, Kyoto, Boston, Durham, NC, Grand Canaries, BAM- Brooklyn, Ibiza, Karlsruhe, Tokyo, Locarno, Frankfurt, Warsaw, Lublin, Huesca, Chicago, Singapore, Modena, Bologna, Sarajevo, Motovun, Sofia, Montecatini Terme, Los Angeles, Madrid, Vienna, Aland -Finland, Kiev, Bucharest, Brussels, Trivandrum – Inidia, Bangalore - India, Tui-Spain, Oxford, Philadelphia, Washington D.C, Tel Aviv, Alba – Italy, Wiesbaden, Perm, Russia Bucarest,etc).

BOSIFEST 2014,  2015 i 2016

Jelena Gavrilović je rođena u Beogradu 1990. Trenutno je na završnoj godini studija Filmske i televizijske režije na FDU. Njen kratki film Momci, gde ste prikazan je na mnogim domaćim i stranim festivalima i osvojio je nekoliko nagrada, uključujući Srebrno jaje na Kustendorfu 2012, Zlatnu medalju za kratki igrani film na Kratkom metru 2012, Nagradu za najbolji kratki film na GoEast festivalu u Vizbadenu i Kristalnu prizmu za najbolji kratki film 2013. Njen naredni film Nešto slatko snimljen je u okviru projekta Sarajevo grad filma 2012. i dobitnik je British council nagrade na Sarajevo film festivalu iste godine. Zatim, 2013. režira prvu regionalnu veb seriju "#SamoKažem" u produkciji B92 fonda i Tuna fish studia. Serija osvaja osvaja prestižnu nagradu Satelit koju dodeljuje Internacionalna novinarska agencija (IPA) u Holivudu, u kategoriji originalni novi format. Filmografija: Momci, gde ste (2012), Bibi (2012), Nešto slatko (2012), Ja nisam tvoj drug (2013), "SamoKažem" (2013)

 

BOSIFEST 2013

Maja Miloš (rođena 1983.) diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek filmska i TV režija, 2008. godine. Njeni kratki igrani filmovi“Interval”i“Si tu timažinprikazani su na festivalima u Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj, Holandiji, Finskoj itd. Prvi dugometražni igrani film , “Klip”, snimila je 2012. godine. Ovaj film doneo joj je brojna priznanja, među kojima je najznačajnija nagrada “Tigar” za najbolji film na svetskom festivalu u Roterdamu. Maja Miloš je bila i scenarista ovog proslavljenog filma. Ova mlada rediteljka poznata je po smelom i necenzurisanom prikazivanju sumorne strane životne realnosti.

 

BOSIFEST 2012

Oleg Novković (rođen 1968.) srpski je reditelj i scenarista, širem auditorijumu verovatno najpoznatiji kao reditelj serije “Složna braća”. On je debitovao svojim diplomskim filmom “Kaži zašto me ostavi”, snimljenim 1993. godine, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Nišu iste godine. Njegov film “Normalni ljudi” (2001) osvojio je brojne nagrade na domaćim i internacionalnim festivalima, među kojima su Cottbus, Mannheim, Moscow i mnogi drugi. Film reditelja Olega Novkovića, “Sutra ujutru” (2006) takođe je doživeo internacionalnu slavu i bio višestruko nagrađivan.

 

Darijan Mihajlović (rođen 1972.) diplomirao je na Katedri za pozorišnu i radio-režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je umetnički direktor Pozorišta „Dadov“ od 1994. do 2000. godine. Jedan je od osnivača, reditelj i producent pozorišne trupe „Torpedo“, koja je obišla skoro sve evropske zemlje i neke od najznačajnijih evropskih festivala. Asistent je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Odsek za pozorišnu režiju. Dobitnik je većeg broja nagrada. Režirao je više pozorišnih predstava. Autor je dva objavljena dramska teksta. Reditelj je i mjuzikla "Na slovo, na slovo" u Pozorištu na Terazijama.

 

BOSIFEST 2011

Igor Turčinović ( rođen 1972), glumac i producent, diplomirao je filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegova biografija obuhvata veliki broj, kako filmskih, tako i televizijskih projekata. Dobitnik je nagrade “Luconoša” za producenta godine 2006/2007 i nagrade “ Fipresci Serbia” za film “Sedam i po”.. Njegovo ime se vezuje i za filmove ”Mamaroš” i “Čekaj me, ja sigurno neću doći”. U Filmskom centru Srbije od 2005. godine angažovan je kao “project manager” i tom prilikom predstavljao je ovu instituciju i na Kanskom filmskom festivalu 2005. godine.

 

 

 

Momčilo Moma Mrdaković (rođen 1953.) je po zanimanju arhitekta, a ceo svoj život posvetio je filmovima. U svojoj 60-toj godini snimio je svoj prvi film, “Mamaroš”, koji mu je doneo svetski slavu. Momčilo Mrdaković je napisao i scenario za pomenuti filma. Igrani film “Mamaroš” dobio je brojna priznanja, među kojima je nagrada za scenario na internacionalnom festivalu ratnog gilma u Tuli, Rusija. Ovaj film ujedno je prvi srpski film čija je prava za televizijsko prikazivanje u 37 zemalja otkupila poznata američka televizija HBO.

 

BOSIFEST 2010

Marko Stojanović (rođen 1971) je srpski dramski umetnik, osnivač Svetske organizacije pantomimičara, predsednik Nacionalnog saveza za karling Srbije i sadašnji direktor Doma omladine Beograda. Diplomirao je na odseku glume beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti. Specijalističko školovanje završio je u Međunarodnoj školi pantomime Marsela Marsoa u Parizu, 1994. Godine. Širem gledalačkom auditorijumu verovatno je najpoznatiji po ulogama u TV serijama: “Srećni ljudi”, “Kafanica blizu SiS-a”, “Bunga banga re”.

 

A- A+

POZIV VOLONTERIMA

PRATEĆI PROGRAM